Amb l’arribada de nous actors a la magistratura pública es planteja un cop més la confusió entre el que és un treball i que comporta una feina.
Pobles del nostre entorn projecten les misèries de la política quan les primeres decissions dels nous equips de govern és refereixen prioritàriament a saber quan més voldrien cobrar els nous regidors i càrrecs electes amb dedicacions exclusives o parcials. Per més inri el fraccionament electoral els fa perdre les votacions posant-se en evidència.
Hi ha un factor que desde fa uns anys ha condicionat aquesta qüestió: l´allau de funcionaris i treballadors de les administracions públiques a les llistes electorals.

Aquests ultims juguen amb l´avantatge de poder mantenir el lloc de treball mentre son càrrecs electes i acaben convençuts ells mateixos que l´unic que fan és canviar de treball. Per tant , demanen equiparar les retribucions com a càrrecs electes a la que tenien en el seu lloc de treball dintre la funció pública.

Ha arribat fins al punt de degeneració dels sistema democràtic que el 80% dels parlamentaris de Parlament de Catalunya son funcionaris i treballadors públics en excedència o dedicacions parcials. Es fàcil pensar que la nostre societat es veu cada cop menys representada. Aquí es a on hauriem de mirar d´establir quotes restrictives per tal d´ oxigenar la vida pública i augmentar la representativitat.

Es evident que l´exercici de la política vol molta feina, que no hi han horaris ni caps de setmana i que intentant-ho fer-ho una mica bé vol dedicació.
Estaria clar que els qui volen dedicar-si han de tenir dret a disposar un temps de qualitat i s´ha de retribuir raonablement ja que si no molta gent tindrien moltes dificultats per poguer-se presentar.

Però no és menys veritat que no podem acabar confonent la dedicació política com si fos un periode de treball diferent del que es feia.
L´exercici de la política es abans que tot una lliberalitat d´uns membres de la nostre societat cap a tots els altres per tal organitzar allò que ens es comú. La política vol molta feina però mai s´ha de confondre amb un treball.